Terug in de bewoonde wereld

Ik ben weer terug in de bewoonde wereld. Ik heb de cheetah’s achter me gelaten en zit nu in Port Elizabeth. En ben tussendoor ook nog op vakantie geweest in Durban. Genoeg stof dus om jullie even over te berichten dacht ik zo.

Laat ik beginnen met iedereen een Gelukkig, gezond en vrolijk Nieuwjaar te wensen, alle goeds voor 2010!!

Mijn laatste dagen op de cheetah farm waren erg leuk. Ik was zelf verantwoordelijk voor ontzettend veel dingen en voelde me ook erg gewaardeerd. Toen ik wegging zeiden ze ook dat ze nog nooit zo’n hardwerkende vrijwilliger hadden gehad. Ze noemde me een dwaze Hollander die midden op de dag nog graag wat wou doen in de brandende zon.
Kerst was wel erg raar. Ik zat kersmuziek bij het zwembad te luisteren, echt te bizar. Maar het was wel erg gezellig met ontzettend lekker eten en natuurlijk de cadeautjes bij de kerstboom. Op mijn laatste dag moest ik nog een groep zimbabwanen rondleiden op de farm en toen was ik de eerste die ontdekte dat een van de giraffen een baby had gekregen. Toen ik dit heugelijke nieuws vertelde was iedereen ontzettend vrolijk en hebben we de giraffe natuurlijk Robert genoemd.
En het stekelvarkentje heb ik helaas niet meer gevangen!

Toen ik bij de cheetahs weg ben gegaan ben ik met de bus op vakantie geweest naar Durban. De bus had volgens goed Afrikaans gebruik 2 uur vertraging op de heen weg en de terugweg was een ramp op zich waar ik later op terug kom!
Durban was erg mooi. Op India na wonen hier de meeste mensen van Indische afkomst, het straatbeeld wordt dus vooral gedomineerd door oude Indische mannen met jonge vrouwen…!! Op iedere hoek van de straat staan ze wel kruiden, specerijen, fruit, groente en nep artikelen te verkopen. Echt heel gezellig allemaal en vooral heel mooi. Maar waar ik ook keek ik kon bijna geen blanken vinden, maar gek genoeg voelde ik me echt op mijn gemak. Zelfs toen ik verdwaald was in een van de beruchtste buurten van Durban voelde ik me erg goed, er waren genoeg “wegwijspieten” die mij vriendelijk de weg naar de veiligere zones wezen. Verder ben ik in Durban naar seaworld geweest en ben heerlijk tot inkeer gekomen in de botanische tuinen en op het strand aan de indische oceaan.
Oud & Nieuw heb ik in het Casino van Durban gevierd, het jaar begon daardoor met een verlies van 200 Rand (20 euro) dat viel dus nog best mee. En daarna ben ik naar een goed strandfeest geweest. Was erg gezellig. De volgende dag heb ik natuurlijk een nieuwsjaarduik gedaan. Hier waren alleen verdacht weinig unox mutsen, rookworsten en erwtensoep te vinden. Ik dacht toch een gemiste kans voor meneer Unox…! Dat terwijl een van de Unilever fabrieken toch in Durban staat, hier komt de suiker voornamelijk vandaan, het is maar dat jullie het weten als jullie je kopje thee met suiker vanavond zitten te drinken!
Het was overigens maar goed dat ik mijn Nieuwjaarsduik al vroeg in de ochtend had gehouden. In de middag was half Durban naar het strand uitgelopen het zag er echt letterlijk zwart van de mensen. Echt in hele optochten liepen ze naar het strand toe. Had er een man op een witte schimmel voorop gezet en je zou denken dat Sinterklaas de verkeerde afslag naar Spanje had genomen. Maar ze zitten hier niet alleen op het strand. Ze liggen zelfs op de weg naast het strand en op de parkeerplaatsen bij het strand muziek te maken en te braaien. Echt een geweldige sfeer hangt er dan tot laat in de avond.

De laatste avond ben ik alleen wezen uit eten in een (lopend) buffet , onbeperkt eten, en dat heb ik geweten. Wanneer ik Nederland naar zo’n restaurant ga ben ik altijd in gezelschap van mijn ouders of vrienden die je aankijken als je voor de 5e keer een bord eten gaat halen. Hier had ik dus niemand die me gek aankeek (al zag ik ze wel denken). Gevolg: 9 borden in ander half uur, met echt alles wat je je maar voor kan stellen voor 10 euro incl. drinken!! Ik wil een ieder van jullie aanraden om dat niet te doen als je de volgende dag een busreis van 12 uur moet maken!!
De volgende ochtend begon de ramp al vroeg namelijk. De bus vertrok om half 7. Echter, na een kwartier stonden we stil bij een Shell pompstation en konden we niet verder. Dus werd er een monteur gebeld die pas 3 uur later kwam opdagen…(jaah mensen het is Afrika). In die 3 uur was ik al 2 keer naar de WC gerend. Toen ik na de 3e keer van de WC terug kwam, was de bus opeens weg. Dus ik werd al kokend heet van binnen, had het nummer van mijn paps en mams al bijna gebeld (niet dat die iets konden doen), maar ben toen even rond gaan lopen en bleek de monteur gearriveerd te zijn en had hij de bus even verplaatst. Na een uur en een wc ronde verder konden we gelukkig weer rijden met 4 uur vertraging. Mijn persoonlijke WC problemen gingen helaas door en in de bus hadden we alleen een wc voor plassen. De volgende stop was pas 4 uur verder in Umtate dus ik moest maar zien hoe ik dat overleefde. Nah ik zal niet teveel op details in gaan, maar ik leef nog. Ben 4 keer naar de WC in de bus gerend, maar zal maar niet vertellen hoe ik het voor elkaar heb gekregen. 400 KM voor PE viel de bus vervolgens weer uit en konden we onze weg na een uur pas weer vervolgen, met als gevolg dat ik na 18 uur eindelijk in Port Elizabeth was. Echt een hel, maar het eten was erg lekker! Ik denk dat ik het aan Mariekes gelukspoppetjes te danken heb, dat ik het overleefd heb. Het was echt vreselijk. Of zoals de Dijk zingt: Wanhoop niet, wanhoop niet! Straks is het allemaal weer anders en misschien wel beter dan ooit, dus wanhoop niet, wanhoop nooit! Dat nummer heb ik dus ook maar even op repeat gezet en houd ik me nu maar aan vast.

Mijn huis in PE is eigenlijk wel heel erg goed. Ik denk dat veel studenten in Utrecht er heel wat voor over zouden hebben. Ik beschik over een redelijk keuken, een grote woonkamer, klein terras, 2 badkamers (met eindelijk weer een verstelbare douchekop!!) en een eigen slaapkamer en er zit ook nog een zwembad bij. Het huis staat op een soort van groot appartementen complex. Ik deel het huis nu nog met 1 Hollandse dame uit Groningen. Erg gezellig. Zij gaat eind januari weg en dan komt er een gozer uit brabant en half februari een meid uit Tilburg. Daarnaast beschik ik sinds vandaag over een Kia piccanto voor mezelf en een Laptop van Khaya. Erg lekker zo’n laptop want dat betekent dat ik gewoon kan werken aan de rand van het zwembad….! Maar over mijn werkzaamheden bij Khaya zal ik jullie wel later berichten, want ik ben er vandaag pas begonnen. Voor meer informatie over Khaya verwijs ik naar de website www.khayavrijwilliger.nl. Overigens dat links rijden valt nog best mee. Het ergste is alleen dat de richtingaanwijzer hier rechts zit. Dus iedere keer als ik wil afslaan zet ik de ruitenwissers aan..!

Nu ik weer in de grote stad ben ik het bezoeken van de supermarkten ook weer begonnen. Ik vind het nog steeds echt een genot om hier naar de supermarkt te gaan. Ik ga het bijna zien als een uitje waar ik wel geld wil voor betalen. Als klap op de vuurpijl heb ik ook nog iets ontdekt. Ze verkopen hier pepernoten!!! Ja echt waar. Ze zien er precies hetzelfde uit, worden ook verkocht in zakken van verschillende maten. Alleen ze smaken een heel klein beetje anders, maar nog steeds erg lekker! Ze noemen ze hier Ginger Nuts, echt heel gaaf. Dus nu verdenk ik al die zwarte pieten uit Nederland. Ik denk namelijk dat zij alle overgebleven pepernoten uit Nederland hier in afrika verkopen. Dat verklaart misschien waarom er hier zoveel zwarte mensen rondlopen….! Oke genoeg flauwe grappen over de zwarte. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe alleen nog maar lof voor hun over kan hebben. Ik voel me hier echt op mijn gemak, ze zijn echt ontzettend aardig. Beter dan die zeurende chagrijnige Nederlanders! Ook heb ik al hardloop schoenen gekocht om me voor te bereiden op de marathon en heb ik alweer een aantal Disney spulletjes gekocht. Sorry, maar de verslaving zit er echt nog goed in!

Tot slot wil ik jullie nog op 3 dingen wijzen. Ik heb namelijk een aantal filmpjes gemaakt die ik nu eindelijk kan vertonen omdat ik hier over een goede internet verbinding beschik. Ik zal dus regelmatig filmpjes op mijn Youtube account zetten, mijn adres hiervoor is: http://www.youtube.com/user/robert19871000 er staan er nu al 2 op, en de klapper getiteld Lion King volgt erg snel!!!

Daarnaast heb ik nu ik in PE woon ook een postadres gekregen, dus als je je een keer geroepen voelt om iets te sturen dan volgt hier mijn adres:

Robert Vernooij
34 Belmore Park
Cape Road
Cotswold
Port Elizabeth 6045
South Africa

En tot slot heb ik nu ook weer de beschikking over Skype dus als je een keer wilt skypen dan doe ik dat heel erg graag. Moet je wel van te voren een afspraak maken. Dat klinkt raar, maar ik moet voor internet naar het kantoor in de avond. Dus dan is het makkelijker om het op afspraak te doen, want dan weet je zeker dat ik er ben! Hoop dat het allemaal goed gaat!

Ohjah ik ga dit weekend waarschijnlijk skydiven in Plettenberg Bay!!!!!!!!

maat

Ik vind het weer een top verhaal!

Zat gisteren nog te denken: wanneer schrijft Robert weer zo'n mooi verhaal. Voilla!

Spreek je snel maat!

Marieke

Mijn poppetje is goed heh :D

Hopen dat ie ook zoveel geluk brengt tijdens het sky-diven....

Herman en Anneke

Hallo Robert. Zwemmen in de ind.o. met al die zwarten heb ik ook gedaan. Golven van anderhalve meter tussen die zwarte mensen is toch wel spannend. Dit was in Durban. Maar al met al bof je toch maar nu in Z.A. te zijn. Wat is het toch mooi. Ik ben jaloers op je vader.
Wat een mooie foto's heb ik van je gezien. In P.E. zijn wij niet zo lang geweest. Vonden het een mooie omgeving. Ga er maar lekker genieten van het mooie weer. Hier is brrrrrrrrrrrrr. koud.
Groeten uit Woerden.

Annie vernooij

Hallo Robert, wat een mooi verhaal heb je weer geschreven en wat vul jij de tijd leuk in. In Durban werd ons verteld dat het niet zo veilig was, maar jij had daar geen last van zeker. ik vond de tijd van schieten minder leuk wat het jagen betreft, arme beesten. Maar ja, dat was de bedoeling zal ik maar denken. Wel gave foto's met die cheeta'sh, zijn die opgegroeid met mensen, ze lijken net huiskatten. nou Robert, geniet van alles want de tijd gaat snel, groetjes Kees en Annie.

Fred van de Vecht

Hoi Robert, een gelukkig nieuwjaar toegewenst. Het is weer een mooi verhaal geworden met mooie foto's. Het is voor mij wel duidelijk dat ik daar zeker ook een keer naar toe moet gaan om soortgelijke dingen te zien . Lijkt me erg mooi. Dat verhaal van die dwaze hollander herken ik wel --) . Trouwens welke marathon ga je lopen?
Nog veel plezier en ik lees wel weer hoe het skydiven is gegaan . Succes en veel plezier. Fred

sjors

Ha robert

weer leuke dingen gemaakt lees ik:D heel veel plzier daar nog en laat even weten hoe skydiven was? Is wel echt iets voor jou om te gaan doen!

Sjors

leny van wijnbergen

Alle goeds voor dit nieuwe jaar Robert vol spannende dingen ik heb weer genoten van je vehalen veel succes voor de komende tijd en veel plezier met je vader groetjes leny