Een beknopte samenvatting...
Jaa hoor daar is ie weer….(denk er zelf de beginmelodie van de “dik voor me kaar show” maar bij! 2 weken verder en weer een rugtas/backpack aan fantastische herinneringen verder! Geen idee waar ik moet beginnen…
Laat ik maar beginnen met het bedanken van mijn broer. Het zal velen van jullie wellicht ontgaan zijn, maar afgelopen zaterdag stond ik (voor mij) geheel onverwacht in de Zuid Afrika bijlage van de Volkskrant. Marco had namelijk mijn foto (met cheetahs) ingestuurd als webfoto van de week, en ja hoor daar stond ik dan! Dus na de Donald Duck 2 keer gehaald te hebben sta ik nu ook al in de volkskrant, …mensen waar gaat dit eindigen.... Ik zie zelf de headlines van CNN al voor me hoor! Marco bedankt!
Nu we het toch over media hebben, dan heb ik ook nog een erg leuk nieuwtje. We zijn voor ons WK project www.findaroominsa.com natuurlijk druk met de marketing bezig om al onze huizen/accommodaties vol te krijgen. Momenteel zijn we alle media (kranten, tv, radio, tijdschriften) aan het aanschrijven want hun correspondenten/verslaggevers/cameramannen etc.. moeten natuurlijk ook een plaats om te slapen hebben. Vorige week hebben we de NOS benaderd, en wat denk je..? Dezelfde dag al de bevestiging dat als het Nederlands Elftal naar Port Elizabeth komt (mogelijk met de kwartfinale (ik heb kaarten!!) of de 3-4 plaats)) dan zullen ze hun medewerkers in een van onze huizen vestigen. Dus wellicht sta ik half juli wel een ontbijtje te maken voor Jack van Gelder of moet ik Mart Smeets naar het stadion rijden en Diona de Graaff wil ik best wel een verhaaltje voorlezen voor ze gaat slapen hoor, doe ik niet moeilijk over….!
Afgelopen weekend ben ik zoals gewoonlijk weer een weekend op pad geweest. Dit keer stond Coffee Bay op de planning. In reisgidsen wordt deze plaats bestempeld als de plaats waar je overal hippies ziet lopen en waar de magische paddestoelen (de jeugd weet wel wat ik daarmee bedoel) gewoon langs de weg groeien (niet dat ik daar ook maar enigszins interesse voor heb). En de reisgidsen hebben wat dat betreft geen woord te veel gezegd, alleen ze hadden er ook bij mogen vermelden dat de laatste 40 km erna toe huilen met de pet op is! Allermamachies, echt over de laatste 40 km hebben we anderhalf uur gedaan, omdat deze weg vol met gaten zat, sommige klein maar ook gaten van 2-3 meter breed. Je moest dus constant over de weg slingeren om die gaten te ontwijken en dan dacht je dat je een gat had ontweken, kon je weer vol op de remmen en met je handen op de claxon omdat er een stel koeien, paarden, schapen, geiten of ezels op de weg pauze stonden te houden of omdat een tegenligger ook via jou route wou. Echt weer een bizarre Afrika ervaring, maar wel erg leuk (achteraf). Toen we uiteindelijk in Coffee Bay aankwamen (na 620km gereden te hebben) zijn we natuurlijk gelijk weer de oceaan in gerend…heerlijk…! Hoge golven, krabbetjes op het strand en een heerlijk zonnetje. De volgende dag hebben we een wandeling gemaakt van 6km naar “hole in the Wall” Dit is een rotsformatie met een gat erin omdat de zee constant tegen die rotsformatie inslaat. Het is dus eigenlijk een grote rots met een gat erin waar je heel gaaf kan zwemmen. Het was de wandeling (die overigens echt heel erg mooi was) meer dan waard! Na 2 dagen lekker te zijn bijgekomen (verder nog gesurft) konden we weer 600 km terugrijden. Eigenlijk is het echt te gek voor woorden, dat wij hier voor een weekendje weg 1200 km rijden, meestal doe je zoiets in de zomervakantie naar Frankrijk voor 3 weken! Maar mij hoor je niet klagen hoor. De ritten zijn iedere keer echt fantastisch, met steeds wisselende natuur, en de eindbestemmingen zijn iedere keer weer geweldig. Op de weg terug kwamen trouwens een grote groep neushoorns tegen, heb ik die ook weer gezien!
Het weekend daarvoor was ik met een NOMAD truck en 30 studenten naar de Cheetahfarm geweest. Iedereen was natuurlijk zwaar onder de indruk van de cheetahs. En voor mij was het de ideale mogelijkheid om met iemand van NOMAD te praten. Want wil natuurlijk nog steeds mijn ultieme eindreis maken en wou graag met zo iemand praten om alles beetje duidelijk te hebben en adviezen. Hij beloofde me dat ik 50% korting krijg op iedere reis die ik wil maken, nou dacht ik, daar gaat ik van profiteren. Dus ik de afgelopen week een reis van 42 dagen uitgezocht van eind juli tot eind augustus, blijkt dat ik mijn ticket niet verder kan verlengen tot 26 augustus. Dus die reis (van Kaapstad naar Nairobi(Kenia)) gaat het helaas niet worden. Ik mag me ticket niet langer verlengen dan 26 augustus omdat ik vorig jaar op die datum mijn ticket van 3 november 2009 t/m 16 augustus heb geboekt en een ticket kan niet langer geldig zijn dan 1 jaar. Nu ga ik waarschijnlijk een reis maken van Victoria Falls (Zimbabwe) door Zambia, Malawi, Tanzania, Zanzibar en eindigen in Kenia. Deze reis duurt 21 dagen van 14 juli tot 3 augustus. Waarschijnlijk vlieg ik dan op 3 augustus naar Johannesburg en ga ik zelf nog een afscheidstour maken door Zuid Afrika. Ik verleng dan waarschijnlijk mij ticket met een week, en dan ga ik een reis maken van Johannesburg door Krugerpark Mozambique, Swaziland, Durban, Port Elizabeth, Cheetahfarm (afscheid valt me nu al zwaar) om uiteindelijk weer vanaf Kaapstad naar huis te gaan.
Maar over deze reizen zal ik later wel op terugkomen, omdat die nog wat verder in detail moet worden uitgewerkt.
Over reizen gesproken, de komende 2 weken staan ook weer lekker voor. Eerst ga ik van vrijdag tot zondag naar hogsbag om hier van de natuur te genieten (abseilen, hiken, mountainbiken etc…)!
Vervolgens ga ik aankomende maandag al weer voor 5 dagen naar Kaapstad voor een werkbezoek/vakantie, dit doe ik samen met Pim, Jacques (ranger van de cheetahfarm die echt aan vakantie toe is!) en Robin (een vriend van Pim die overkomt uit Nederland om Pim te bezoeken). Na die 5 dagen ga ik in 7 dagen terug naar Port Elizabeth (garden route). Onderweg (en in kaapstad ook) bezoeken we alle backpackers om Khaya te promoten en vieren we vooral vakantie!! Ook ga ik onderweg eindelijk bungee jumpen van de hoogste brug ter wereld!!! En als we terugkomen staat het volgende weekendje weg ons al lachend te verwelkomen!
Tot begin juni heb ik momenteel nu nog 3 weekendjes open staan waar ik nog niks ga doen. Alleen deze worden snel opgevuld denk ik aangezien ik sowieso nog een weekend wil gaan vissen en een weekend wil gaan mountainbiken, dus dan zit ik tot het WK helemaal volgepland, heerlijk! à Er is niemand die op zijn sterfbed zegt: had ik maar meer gewerkt. Wel: had ik maar meer gereisd ß
Ja leef op het moment echt weer volgens Jantje Smits nieuwe hit:
Leef nu het kan, praat met Jan en alleman
Pluk de dag, wees paraat, laat zien dat je bestaat
Hou van het leven, het leven houdt van jou
Ga eruit zegt het voort, zodat iedereen het hoort
Ik ben nu net over de helft van mijn verblijf hier in Zuid Afrika en veel mensen vragen me naar de verschillen tussen Nederland en Zuid Afrika en wat ik het meeste mis hier.
De grootste verschillen vind ik vooral dat hier alle mensen ontzettend gastvrij, vriendelijk en relaxed zijn, niet dat ze dat in Nederland niet zijn, maar in Nederland is iedereen altijd druk met afspraken en stressen. Jullie zullen dit wellicht allemaal ontkennen, maar ik weet zelf wel beter…hehehehe!! Men leeft hier echt zonder horloge, dat kan heel lekker zijn, maar ook ontzettend irritant. Want maak geen afspraak met een afrikaan. Als je om 2 uur met iemand afspreekt moet je niet gek op kijken als degene pas om 4 uur met een verbaasde blik komt opdagen.
Voor de rest is de service hier naar consumenten erg goed. Men pakt netjes je tasjes in, maakt je auto schoon bij de benzine pompen etc.. Maar service naar bedrijven is echt ontzettend slecht. Als je iets vraagt op te sturen moet je ervan uitgaan dat je nog 4 keer moet terugbellen om vervolgens een berichtje te krijgen van 3 zinnetjes, waar je dus ook niet echt op zat te wachten.
En wat criminaliteit betreft. Daar heb ik echt bijna nog niks van gemerkt. Dat zijn echt allemaal fabeltjes vanuit Nederland. Criminaliteit richt zich hier totaal niet op de toeristen. Natuurlijk er wordt wel eens ingebroken en iemand geskimmed of overvallen, maar dat gebeurt in Amsterdam, Houten-Zuid, aan de Waaijensedijk of na een avondje Chipolata net zo goed!
Wat ik hier mis is op dit moment de Hollandse garnalen en wederom mijn potten met appelstroop, in de tuin rollen met de hond, versie sperzieboontjes en moeders pannenkoeken waar de stroop gewoon lekker over je handen heen loopt! Je kan hier wel garnalen verkrijgen, maar geen is zo lekkere als de Hollandse garnaal op een vers stokbroodje (wie stuurt de garnalen vacuüm verpakt op??)!
Tot vorige week miste ik ook krentenbollen en Bassie & Adriaan dvd’s, maar dat is behoord inmiddels ook weer tot de verleden tijd. Aangezien het bijna Pasen is wordt je hier in de supermarkt ook verwend met bollen met rozijnen en krenten erin, ofwel krentenbollen.
En toen ik vorige week over de Bassie & Adriaan dvd’s begon met een Nederlandse die in Port Elizabeth woont, vertelde zij me dat ze de dvd’s gewoon in PE heeft liggen. Dus binnenkort zit deze 22 jarige jongen weer lekker naar de avonturen van De Baron, B2, B100, Vlugge Japie, Robin en die clown en acrobaat te kijken. Heerlijk!! Oke natuurlijk mis ik Donald Duck ook! Zelfs George Baker hoor je hier dagelijks op de radio en TV, omdat zijn nummer (little green bag) wordt gebruikt door een of ander zuid Afrikaans biermerk, die het zonodig zo vaak mogelijk moet laten horen! Voor de rest mis ik op dit moment echt helemaal niets! Moet ik er natuurlijk wel weer bijzeggen dat reizen niet meer is dan een ingewikkelde manier om er achter te komen dat het nergens zo goed is als thuis! (shit ik krijg denk ik nog spijt van deze uitspraak als ik mijn rugtasje weer wil inpakken)
Verder hebben Pim en ik ons eerste probleempje met de auto gehad. Terwijl we aan het rijden waren is er een steentje tegen onze ruit gevlogen waardoor er nu een barst in de voorruit zit. Het grappige is, dat we 2 weken geleden bijna ons ruit verzekering hadden gestopt, omdat we het zonde van ons geld vonden om ervoor te betalen. Echter, had de vriendelijke dame van het verhuurbedrijf (avis) ons ervan overtuigd de verzekering toch te houden. Die hebben we dus gelijk maar eventjes hartelijk bedankt na dit ongelukje aangezien we nu niet voor het vervangen van de ruit hoeven te betalen.
Tot slot ben ik er toch achtergekomen dat mijn kaartjes voor alle wedstrijden van het Nederlands elftal iets te veel van het goede was. Ik kan gewoon niet eerst naar Johannesburg vervolgens naar Durban en daarna ook nog eens naar Kaapstad. Kostentechnisch is dat ten eerste gewoon veel te duur en Martijn laat me dan ook niet gaan omdat we hopelijk helemaal volgeboekt zitten met www.findaroominsa.com en er dus ontzettend veel werk te doen is. Ik heb er dus voor gekozen om mijn kaarten voor Nederland-Denemarken (Johannesburg) en Nederland-Kameroen (kaapstad) te verkopen. Ik ga dus alleen nog naar Nederland-Japan (Durban) en de Kwartfinale in PE met hopelijk ook Nederland. Wellicht pak ik dan nog een wedstrijdje mee van bijvoorbeeld Engeland of Duitsland hier in Port Elizabeth. Sommige van die kaarten gaan nu voor 14 euro over de toonbank, dus dat is best te doen. Naar Durban gaan we overigens met ongeveer 5 man. Huren we een auto en rijden er uiteraard in vol oranje tenue naar toe. Wat een feest! Nog 78 dagen en dan begint het! Het leeft hier echt ontzettend, vele reclames gaan over het WK en op journaals en tv programma’s wordt er bijna al nergens anders meer over gesproken dan over het WK 2010!
Ohjah vergeet ik bijna nog een leuke primeur te vermelden. Heb nog zo af en toe contact met mijn stagebegleidster van de Donald Duck. Ze vertelde me vorige week dat ze in augustus met de Donald Duck wekker komen. Laat dit nu net mijn idee zijn dat ik vorig jaar heb verteld in een vergadering. Een wekker die je met het gekwaak van Donald Duck wakker maakt, ik kijk er al naar uit! Misschien wel een idee voor al die Zuid Afrikanen die hier te laat komen. Misschien moet ik me dan toch maar hier gaan vestigen en die wekkers gaan verkopen…
Zal nu maar weer eens stoppen. Want ik maak jullie misschien veel te jaloers met al mijn verhalen, dit is tenslotte maar een klein verhaaltje eigenlijk ofwel een Beknopte samenvatting!!!!
Toedeloe Robert
Wat een prachtige ervaringen. Heb geboeid je verslag gelezen en ben ninderdaad wel een beetje jaloers.
Het ga je goed daar in Zuid Afrika en tot ziens bij de te verwachten diaavond.
Kees Bossers
hej buurman je rekent ook al in afrikaanse tijd eind juli-eind augustus 42 dagen???????
veel plezier verder jongen..
Berry van Oostrom
hoi robert je heb weer een leuk verhaal geschreven ,en het houd niet op met al je plannen maken .het is hier weer wennen tegen die tijd moet je weer een horloge om jongen .geniet weer verder en bedankt vooor je leuke verhalen groetjes leny
Leuk om je verhalen over Cofee Bay te lezen.Wij hebben daar 2 nachten geslapen en een rondwandeling gemaakt door dat dorp. Veel gezien daar. Een prachtige ervaring.Van ons hotel keken we uit over de Bay. De weg er naar toe was voor de bus ook slingeren langs de kuilen/gaten. We zijn ook naar hole in the wall geweest en hebben daar gewandeld op strand en in de bergen.Prachtig/prachtig/prachtig.
Over dat bugee jumpen van die hoge brug moet je nog maar een keer achter je oren krabben. Wij hebben ze zien springen. Moet je echt lef voor hebben.
Je verhaal is weer prachtig. Wij leven helemaal met je mee. Op die geplande reis in Aug. ben ik jaloers.
Hoe krijg je zoiets gevonden. Gr. uit Woerden
Robert als jij Dione voorlees wil ik wel een spannend verhaaltje doen voor Mart, maar dan moet jij voor een stadionkaartje (en ticket) zorgen.
Hoi Robert,Ik heb weer echt van je verhaal genoten
blijf ons op de hoogte houden en vooral blijven genieten daar.Groeten uit Lopik
Leuke verhalen! Je maakt mij helemaal jaloers en mijn vader (die is 2 weken naar Botswana geweest) had ook al zulke mooie foto's en verhalen. Het mountainbiken kunnen Pieter en ik inmiddels ook want onze moutainbikes zijn binnen. Al zijn die klikpedalen nog niet echt iets voor mij, ik heb al twee keer omgelegen omdat ik stilviel 'offroad' (ik had de versnelling een beetje verkeerd ingeschat) en omdat ik een te krappe bocht wilde maken en daarbij geen voet aan de grond kon zetten. Maar verder is het leuk :-) Veel plezier nog! Groeten Annemiek